DE FLOW VAN FEEDBACK

Feedback is geen eindpunt maar een stap naar vooruitgang. Het geven van feedback kan je beschouwen als een middel om te evolueren.

Wanneer feedback zich niet enkel richt op het eindproduct, maar ook systematisch geïntegreerd wordt in de verschillende stappen ernaartoe, leer je deelnemers om zichzelf te sturen in artistieke processen.

Goede feedback heeft een positieve invloed op het leren. Wanneer de deelnemer feedback niet ervaart als een eindoordeel maar als een stap naar verdere evolutie, is het leervermogen en groei op z’n sterkst.

Wanneer de waardering geen ranking is (waar sta ik ten opzichte van de andere deelnemers) maar wel afhankelijk is van de inspanningen die de deelnemer levert, heeft dat een motiverend effect op de deelnemer. Die zal dan sneller bereid zijn om verder risico’s te nemen in het uitproberen en het zoeken naar oplossingen en ideeën.

Feed-up als voorbereiding voor feed-back

Voorwaarde voor feedback als leermiddel is kennis over de doelen (= wat wordt er verwacht?). Geef heldere instructies die ook evaluatiecriteria in zich hebben. Zo zijn docent en deelnemer beiden op de hoogte van de verwachtingen en is er een gezamenlijk kader om over te spreken. Wanneer je opdrachten zodanig formuleert dat ze objectieve criteria bevatten, spreken we van FEED-UP.

Maak afsnijdingen in bestaande foto’s waarin een menselijke figuur, deels zichtbaar en deels verborgen wordt.

Opdracht 1

‘Maak afsnijdingen in bestaande foto’s waarin een menselijke figuur, deels zichtbaar en deels verborgen wordt.’

Opdracht 2

‘Maak een selectie in deze beelden. Zoek hierbij naar kadrages waarbij je nieuwe perspectieven ontdekt. Ik bedoel daarmee dat je het oorspronkelijke verhaal niet meer kan achterhalen en dat er andere verhalen opdoemen bij jou en bij de toeschouwer.‘

Na het uitvoeren van de opdracht volgt de feed-back

Je kan daarbij onderscheid maken tussen feedback op het product en feedback op het proces.

Feedback op het product vertrekt vanuit de opgegeven criteria.

Boeiende verzameling aan handbewegingen. Je kadrering blijft wel telkens het gehele gebaar tonen.

Feedback op het product vertrekt vanuit de opgegeven criteria.

‘Je hebt de keuze gemaakt om telkens fragmenten met handgebaren te accentueren in de afsnijding. Dat toont heel wat variaties in handbewegingen. Boeiende verzameling. Je kadrering blijft wel telkens het gehele gebaar tonen. Hier kan je bijvoorbeeld zien dat de hand een kop thee vasthoudt. In deze zie je dat de hand iemand anders aanraakt. Het verhaal blijft dus nog min of meer overeind. Heb je ook geprobeerd om lichaamsonderdelen doormidden te snijden? Je mag gerust een stap verder gaan in het wegnemen van duidelijkheid in het beeld.’

Feedback op het proces gaat over hoe een deelnemer omgaat met de uitdaging, met mislukkingen en inspanningen. Dan richt de feedback zich op het verbeteren van processen en strategieën en stimuleer je het nadenken over de eigen aanpak.

‘Je zegt dat het beeld voor jou vooral mooi moet zijn maar je merkt dan zelf dat er weinig nieuws naar boven komt. De uitsnedes kunnen nog een stap verder gaan. Het is nu een kwestie van nog meer te experimenteren.’

Feedback kan vanzelf overgaan in feed-forward

‘Is het ok om deze eerste ideeën even te laten liggen? Probeer je nu bij de volgende nieuwe uitsnedes te concentreren op de grens tussen het bestaande verhaal en het opdoemen van een totaal andere associatie. Je kan dan nadien nog terugstappen naar je eerste oplossingen’

Effectieve feedback bekijken we dus als een proces dat gekoppeld is aan de vragen welke criteria hanteren we (feed-up), waar staan we nu tegenover die criteria (feed-back) en hoe gaan we verder na deze feedback (feed-forward).

Datum bericht wo 26 februari '25