Sainte-Croix

Jaarlijks organiseren we in het Zuid-Franse bergdorpje Sainte-Croix een tiental vakantiecursussen. Op deze pagina vind je meer praktische info over je verblijf op deze plek!

ZUID-FRANKRIJK
Ancien Monastère de Sainte-Croix
FR - 26150 Sainte-Croix, Die
www.le-monastere.org

Fotorolletje Ste Croix

1. ALLES OVER JE REIS

Je organiseert zelf je reis. Houd er wel rekening mee dat je enkel tijdens je eigen cursusperiode in het centrum kan logeren/kamperen.

1. Het openbaar vervoer

Je kan met de TGV vanuit Brussel-Zuid naar Valence reizen, dan met een pendeldienst naar Valence-centrum, gevolgd door een busreis tot in Sainte-Croix. Hoe vroeger je je treinticket reserveert, hoe goedkoper!

Let op: kijk zeker de uurregeling na via de links hieronder vooraleer je vertrekt en vertrek zeker op tijd zodat je nog een bus-aansluiting hebt. Als je de busaansluiting niet wil missen, neem je de TGV van 10u30 of vroeger vanuit Brussel.

1. Brussel naar Valence-TGV

Je neemt de TGV van Brussel-Zuid naar Valence-TGV. Die treinreis duurt ongeveer 4 uur. Alle info over de TGV is te vinden op de website van NMBS Europe.

2. Valence-TGV naar Sainte-Croix (via Valence-Ville)

Het TGV-station is niet gelegen in het centrum van Valence (Valence Ville). Om daar te geraken, kan je een bus of trein nemen. De shuttlebus vertrekt aan het station (achter de parking) en doet er 20 minuten over, met de trein (TER oftewel Train du Transport Express Régional) benje er op 10 minuten. Opgelet: op zondag rijden er heel weinig bussen/treinen naar Valence.

De uurregeling van de treinen tussen Valence-TGV en Valence-stad kan je hier opzoeken. De vertrekinfo wordt ook aangekondigd in het station.

Vanuit Gare de Valence-Ville neem je dan de bus (lijn 28 Luc-en-Diois/Die/Crest/Valence) tot in Sainte Croix. Je kan een ticket kopen op de bus zelf. De bus ziet er niet uit als een Belgische lijnbus, maar zoals een touringbus (van de organisatie “KeolisDrôme Ardèche”). Je kan de uurregeling en prijzen van de bus (lijn 28) hier checken.

Check voor je vertrek zeker nog eens de bustijden: het zomerschema komt pas begin juli online. Let op dat je naar de zondagsregeling (in de schoolvakantie) kijkt.

3. Valence-TGV naar Sainte Croix (via Die)

Wanneer de TGV vertraagd is, wordt het nogal nipt om via Valence-Ville te reizen. In dat geval kan je vanuit Valence-TGV de trein naar Die nemen. In Die zelf stap je dan op de bus naar Sainte-Croix.

2. Samen kostendelend reizen met de auto

Je kan met mededeelnemers afspreken om kostendelend samen te reizen via ons carpoolforum. De prijs die je als passagier betaalt, spreek je onderling af. Vanuit Brussel is het ongeveer 9 uur rijden met de auto.

Opgelet: met het forum geeft WISPER de mogelijkheid om af te spreken om te carpoolen, maar geen enkele garantie dat iedereen ook een plekje vindt. De doeltreffendheid van dit forum hangt immers af van het aantal chauffeurs die reizigers willen meenemen.

3. Eurostop carpool

Via dit platform kan je een carpoolpartner zoeken voor al je ritten in België of Europa. Plaats een zoekertje en Carpool zoekt voor jou de beste match. Meer info op hun website.

2. ALLES OVER DE VERBLIJFPLAATS

1. Onthaal en afsluiting

De cursuscoördinator zorgt vanaf 18u voor het onthaal, de kamerverdeling en andere praktische hulp. Ben je zelf eerder ter plaatse, wacht je best op de binnenkoer.

Kampeerders kunnen direct hun tent opzetten in de kloostertuin. Wie op kamers logeert, wacht even tot de coördinator er is, zodat die kamers kan toewijzen volgens de verzoeken die bij onze administratie binnenliepen.

De avondmaaltijd op de dag van aankomst zit in de cursusprijs inbegrepen en wordt tussen 18u en 19u geserveerd.

Op de laatste dag van de cursus (zondag) vertrekken we na het ontbijt. Er is geen middag – of avondmaal, ook niet voor hen die twee weken na elkaar cursus volgen.

2. Maaltijden

Elke ochtend is er een Frans ontbijt: wit stokbrood, confituur, yoghurt en muesli. Dus geen kaas, vlees of fruit. Wens je dat graag bij je ontbijt, dan kan je inkopen doen in één van de warenhuizen van Die.
’s Middags en ’s avonds krijg je op de binnenkoer een warme zuiderse maaltijd met tafelwijn, kaas, dessert of fruit.

Eet je vegetarisch, glutenvrij of lactosevrij? Daar kan de keuken rekening mee houden. Vermeld dit wel zeker als opmerking bij je inschrijving of stuur zo snel mogelijk een mailtje naar vita@wisper.be

Volg je een ander specifiek dieet? Dan vragen we je om je eigen 'basispakket' mee te brengen.

3. Op de camping

Er kan gekampeerd worden in de tuin naast de abdij. Je brengt daarvoor je eigen kampeergerief (tent, matje/matras, slaapzak) mee. Sanitair voor de kampeerders bevindt zich binnen in het gebouw. Handig voor ‘s avonds is een zaklamp.

4. Op de kamers

Lakens zijn voorzien. Handdoeken moet je wel zelf meebrengen. Douches liggen verderop in de gang. Elke kamer heeft één sleutel. Er is géén kluis in het centrum. Waardevolle dingen laat je thuis of geef je in bewaring aan de centrumdirecteur.

5. Winkels, bar

In Die, op 7 km, zijn er winkelcentra en verschillende banken en bankautomaten. 's Avonds installeren we een kleine bar op de binnenplaats van het Monastère. Opgelet: voortaan kan je daar enkel nog via payconiq betalen voor je drankjes!

6. Internet

In het Monastère is er draadloos internet. Je krijgt ter plekke de toegangscode.

7. Wat je zeker nodig hebt

Watersandalen of versleten sportschoenen om in de rivier te stappen, badpak, zonnecrème, wandelschoenen en een kurkentrekker voor de liefhebbers van plaatselijke landwijnen. Ook muggenspray en eigen EHBO zijn geen overbodige luxe!

8. Ontspanningsmogelijkheden

In de buurt kan je paardrijden, kanovaren, kajakken, klimmen en mountainbiken. Verder kan je (lange) wandelingen maken, de lokale markt bezoeken of de kalkbassins in de rivier uitproberen.

9. Informatie over het klooster en de streek

Het klooster van Sainte-Croix is een absolute culturele broedplaats. Je voelt er de inspiratie opborrelen door de straffe cocktail van Zuid-Franse zon à volonté, eindeloos uitgestrekte natuurparken en enkele goedgemikte sfeerelementen die je eeuwen meevoeren in de tijd.

Je kan je er niet alleen artistiek uitleven. De beklimming van het Vercors-massief, één van de puurste plekken van Frankrijk, staat op menige bucketlist. Of bezoek één van de idyllische dorpjes in de buurt waar je gezapig kunt ronddwalen voor dat ongefilterde vakantiegevoel!

In het cursuscentrum is documentatie aanwezig die je kan inkijken. Voor tips kan je ook altijd bij de coördinator terecht. Op www.ladrome.fr en www.drometourisme.com kan je vooraf al heel mooie info vinden.