Sainte-Croix

Jaarlijks organiseren we in het Zuid-Franse bergdorpje Sainte-Croix een tiental vakantiecursussen. Op deze pagina vind je meer praktische info over je verblijf op deze plek!

ZUID-FRANKRIJK
Ancien Monastère de Sainte-Croix
FR - 26150 Sainte-Croix, Die
www.le-monastere.org

Fotorolletje Ste Croix

1. ALLES OVER JE REIS

Je organiseert zelf je reis. Houd er wel rekening mee dat je enkel tijdens je eigen cursusperiode in het centrum kan logeren/kamperen.

1. Het openbaar vervoer

Je kan met de TGV vanuit Brussel-Zuid naar Valence reizen (hoe vroeger je je ticket reserveert, hoe goedkoper!). Je komt dan aan in Valence-TGV. Vandaaruit heb je twee mogelijkheden om in Sainte-Croix te geraken: via Die of via Valence-Ville.

Let op: kijk zeker vóór vertrek de uurregeling na via de links hieronder! Om je aansluiting vanuit Valence-TGV niet te missen, raden we je aan om de TGV van 10u30 of vroeger te nemen vanuit Brussel.

1. Brussel naar Valence-TGV

Je neemt de TGV van Brussel-Zuid naar Valence-TGV. Die treinreis duurt ongeveer 4 uur. Alle info over de TGV is te vinden op de website van NMBS Europe.

2a. Valence-TGV naar Sainte Croix (via Die)

Vanuit Valence-TGV kan je de trein naar Die nemen. In Die zelf stap je dan op de bus naar Sainte-Croix.

3b. Valence-TGV naar Sainte-Croix (via Valence-Ville)

In Valence-Ville geraak je met de trein (TER oftewel Train du Transport Express Régional) op 10 minuten. De uurregeling kan je hier opzoeken. De vertrekinfo wordt ook aangekondigd in het station.

Vanuit Gare de Valence-Ville neem je dan de bus (lijn 28 Luc-en-Diois/Die/Crest/Valence) tot in Sainte Croix. Je kan een ticket kopen op de bus zelf. De bus ziet er niet uit als een Belgische lijnbus, maar zoals een touringbus (van de organisatie “KeolisDrôme Ardèche”). Je kan de uurregeling en prijzen van de bus (lijn 28) hier checken.

Check voor je vertrek zeker nog eens de bustijden: het zomerschema komt pas begin juli online. Let op dat je naar de zondagsregeling (in de schoolvakantie) kijkt.

Opgelet: de Franse nationale feestdag valt in 2024 op een vertrek- en aankomstdag (14 juli). Houd er rekening mee dat het busverkeer hierdoor verstoord kan zijn!

2. Samen kostendelend reizen met de auto

Je kan met mededeelnemers afspreken om kostendelend samen te reizen via ons carpoolforum. De prijs die je als passagier betaalt, spreek je onderling af. Vanuit Brussel is het ongeveer 9 uur rijden met de auto.

Opgelet: met het forum geeft WISPER de mogelijkheid om af te spreken om te carpoolen, maar geen enkele garantie dat iedereen ook een plekje vindt. De doeltreffendheid van dit forum hangt immers af van het aantal chauffeurs die reizigers willen meenemen.

3. Eurostop carpool

Via dit platform kan je een carpoolpartner zoeken voor al je ritten in België of Europa. Plaats een zoekertje en Carpool zoekt voor jou de beste match. Meer info op hun website.

2. ALLES OVER DE VERBLIJFPLAATS

1. Onthaal en afsluiting

De cursuscoördinator zorgt vanaf 18u voor het onthaal, de kamerverdeling en andere praktische hulp. Ben je zelf eerder ter plaatse, dan wacht je best op de binnenkoer.

Kampeerders kunnen direct hun tent opzetten in de kloostertuin. Wie op kamers logeert, wacht even tot de coördinator er is, zodat die kamers kan toewijzen volgens de verzoeken die bij onze administratie binnenliepen.

De avondmaaltijd op de dag van aankomst zit in de cursusprijs inbegrepen en wordt om 19u geserveerd. Om 20u is er een eerste sessie.

Op de laatste dag van de cursus (zondag) vertrekken we na het ontbijt. Er is die dag geen middag – of avondmaal, ook niet als je zelf langer wil blijven.

2. Maaltijden

Elke ochtend is er een Frans ontbijt: wit stokbrood, confituur, yoghurt, muesli, (smeerbare) geitenkaas en fruit. ’s Middags en ’s avonds krijg je op de binnenkoer een warme zuiderse maaltijd met kaas, dessert of fruit. Opgelet: sinds 2024 is de wijn niet meer inbegrepen in de maaltijden. Wie graag wijn drinkt bij de maaltijd, kan deze nog ter plaatse aankopen en betalen.

Eet je vegetarisch, glutenvrij of lactosevrij? Daar kan de keuken rekening mee houden. Vermeld dit wel zeker als opmerking bij je inschrijving of stuur zo snel mogelijk een mailtje naar charlotte@wisper.be

Volg je een ander specifiek dieet? Dan vragen we je om je eigen 'basispakket' mee te brengen.

3. Op de camping

Er kan gekampeerd worden in de tuin naast de abdij. Je brengt daarvoor je eigen kampeergerief (tent, matje/matras, slaapzak) mee. Handig voor ‘s avonds is een zaklamp.

4. Op de kamers

Lakens zijn voorzien. Handdoeken moet je wel zelf meebrengen. Douches liggen verderop in de gang. Elke kamer heeft één sleutel. Er is géén kluis in het centrum. Waardevolle dingen laat je thuis of geef je in bewaring aan de centrumdirecteur.

De kamerverdeling gebeurt op basis van de volgorde waarin de inschrijvingen bij ons binnenkomen, dus niet op basis van gender. We houden uiteraard wel rekening met speciale wensen die werden meegegeven als opmerking bij inschrijving.

5. Winkels, bar

In Die, op 7 km, zijn er winkelcentra en verschillende banken en bankautomaten. 's Avonds installeren we een kleine bar op de binnenplaats van het Monastère. Opgelet:betalen in de bar doe je liefst via payconiq. Voor wie toch liever cash of via overschrijving betaalt, vinden we zeker ter plaatse een oplossing.

6. Internet

In het Monastère is er draadloos internet. Je krijgt ter plekke de toegangscode.

7. Wat je zeker nodig hebt

Watersandalen of versleten sportschoenen om in de rivier te stappen, badpak, zonnecrème, wandelschoenen en een kurkentrekker voor de liefhebbers van plaatselijke landwijnen. Ook muggenspray en eigen EHBO zijn geen overbodige luxe!

8. Ontspanningsmogelijkheden

In de buurt kan je paardrijden, kanovaren, kajakken, klimmen en mountainbiken. Verder kan je (lange) wandelingen maken, de lokale markt bezoeken of de kalkbassins in de rivier uitproberen.

9. Huisdieren

Huisdieren zijn helaas niet toegelaten op deze cursuslocatie, ook niet als je op de camping logeert.

10. Informatie over het klooster en de streek

Het klooster van Sainte-Croix is een absolute culturele broedplaats. Je voelt er de inspiratie opborrelen door de straffe cocktail van Zuid-Franse zon à volonté, eindeloos uitgestrekte natuurparken en enkele goedgemikte sfeerelementen die je eeuwen meevoeren in de tijd.

Je kan je er niet alleen artistiek uitleven. De beklimming van het Vercors-massief, één van de puurste plekken van Frankrijk, staat op menige bucketlist. Of bezoek één van de idyllische dorpjes in de buurt waar je gezapig kunt ronddwalen voor dat ongefilterde vakantiegevoel!

In het cursuscentrum is documentatie aanwezig die je kan inkijken. Voor tips kan je ook altijd bij de coördinator terecht. Op www.ladrome.fr en www.drometourisme.com kan je vooraf al heel mooie info vinden.