Waar
Vormingscentrum Destelheide Hanenbos
Destelheidestraat 66
1653 Dworp
Taal en begeleiding Nederlands
De weekendopleiding acteren is hét paradepaardje van ons cursusaanbod theater en staat voor de meest uitgebreide en kwaliteitsvolle acteeropleiding die je in je vrije tijd kunt volgen. De volledige reeks bestaat uit meerdere jaren.
Tijdens het eerste jaar onderzoek je je mogelijkheden als speler en krijg je (meer) inzicht in verschillende theater- en spelvormen. Je spelontwikkeling wordt nauwlettend opgevolgd via coaching en feedback. Ook repertoire en theatergeschiedenis komen aan bod. Je werkt aan overgave, concentratie en alertheid, verbeeldingskracht, inlevingsvermogen, accepteren van spelimpulsen, uiteenlopende speelstijlen, het interpreteren van diverse theaterteksten, spanningsopbouw, ritme en timing, ensemblespel, in het hier en nu spelen, actie en reactie.
De technische training dient voornamelijk om je bewust te worden van de mogelijkheden van lijf en stem. Je scherpt je observatievermogen aan door elkaars prestaties te bekijken en te evalueren. Gaandeweg krijg je dan ook meer vat op dramatische vormgeving: als speler of regisseur.
Weekend 1: Basisweekend
We verkennen de basis van theater aan de hand van de vijf W's: wie, wat, waar, waarom, wanneer. We werken aan verbaal en non-verbaal samenspel, basisconcentratie en alertheid.
Weekend 2: Overtuiging is alles
Overtuiging en overgave zijn fundamenteel. Wat de acteur gelooft, gelooft het publiek ook. Teksten van Euripides, Sophokles, Aeschylos helpen ons die overtuiging te vatten.
Weekend 3: Niet spelen, maar zijn!
Ik speel dus ik ben? Zeker niet! Samen gaan we op zoek naar waarachtigheid. Je analyseert én weet wat en waarom je de dingen zegt en doet. We kijken hierbij naar methodieken van Strasberg, Stanislawski en Mamet.
Weekend 4: De dwaasheid der ijdelheid
Alle denkpatronen, derde ogen, helikoptervisies en ijdelheden moeten eraan geloven dit weekend. Neem risico, denk niet, gooi en smijt je. Het lijf denkt eerst. Kruip vooral in momenten en maak lelijk of mooi. We doen dit vanuit fysieke kant van theater met methodes van Grotowski, Michael Tsjechow, Peter Brook en Jan Fabre.
Weekend 5: Allemaal lijven en stemmen
Als acteur heb je een te bewegen lichaam en een te stemmen stem. Deze instrumenten leer je op de planken zetten. We werken rond mise-en-scène, scènebeelden en groepsbeweging. Grieks koorwerk en viewpoints schaven onze techniek bij.
Weekend 6: Open je hoofd
Met absurdisme slaan we de weg van de onlogica en de symboliek in. Bij vervreemdingstheater laveren we tussen realistisch spel en afstand nemen van het personage. Zet je hoofd open voor rariteiten, associaties, onlogische linken en zotternijen. Met de acteur als leverancier van het creatieproces!
Weekend 7: Monologen
In overleg kies je een monoloog. Met je compagnon - die instaat voor de regie - werk je een weekend lang samen aan de monoloog. Je probeert dingen uit en zet in op je werkpunten. Met af en toe een interventie van de begeleiders.
Weekends 8: Presentatie
Onder het motto "kill your darlings" en "less is more", ontwikkelen we een concept. Vervolgens sturen we het hele proces bij én werken het af. Op het einde van de rit spelen we voor een extern publiek.