Kapinga Gysel

Kapinga Gysel (°1975, Kananga, Zaïre) zingt al van bij haar geboorte, zo wordt verteld. Niet veel nadat ze als tiener Kinshasa voor home town Gent inruilde, bracht ze de Afrikaanse warmte samen met zussen Eva en Leonie binnen in de Gentse band ‘The Congee’. Het was de start van een muzikale odyssée die tot vandaag voortduurt en haar op en langs alle bekende podia, zalen en festivalterreinen in België, Nederland en Frankrijk bracht.

Een groot deel daarvan aan de zijde van Stef Kamil Carlens en zijn Zita Swoon Group, met wie ze naast live– en studioplaten ook muzikale dans/ theaterproducties maakte en opvoerde. Ondertussen verzorgde ze de backing vocals bij onder meer Sioen, Roland, Arno, Miossec, dEUS, Lieven Tavernier, David Bové, Neeka, Matt Watts en ander schoon muzikaal volk.

Met haar vzw ‘Mais Quelle Chanson’ - die ze in 2015 oprichtte - maakt en begeleidt ze sociaal-artistieke workshops en participatieve muzikale trajecten, op eigen kracht of in samenwerking met onder meer Radio Crochet, Opera Vlaanderen, Het Klein Verhaal of Symfonie Orkest Vlaanderen.

Voor haar werk met kwetsbare jongeren in de diverse wijken Ledeberg en Nieuw-Gent, werd Kapinga door het stadsbestuur uitgeroepen tot Jeugd Ambassadeur van Gent, kind- en jeugdvriendelijke stad.