Interview

Leen Gyselinck

Buitenmens pur sang en een gat vol spreekwoordelijke mieren: Leen zit niet graag stil en het aantal danscursussen op haar conto liegt er dan ook niet om. Ze is tuinarchitecte en wordt blij van tuinen met een overvloed aan planten en van natuurwandelingen waarbij ze over rotsen moet klauteren en over riviertjes moet springen. Moet ze dan toch binnen vier muren zitten, dan liefst die van een danszaal.

BLOG | Leen Gyselinck

/ Welke plaats heeft het artistieke in jouw leven?
Film, fotografie, dans, ontwerpen: de creatieve noodzaak komt bij mij altijd weer bovendrijven. Vooral de combinatie beeld, ruimte en beweging boeit me enorm. Vroeger ben ik lang heel intensief bezig geweest met hedendaagse dans, tot ik daar door een ongeluk mee moest ophouden. Ik snap niet dat ik het al die jaren zonder dans heb kunnen stellen, maar nu ik er weer mee begonnen ben, word ik er echt blij van!

Het leuke aan WISPER is die brede sfeer, die verschillende artistieke disciplines die samenkomen in één organisatie. Daardoor ligt de nadruk op het creatieve en wordt het nooit onderwijzerig of streverig.

/ Welk cursusmoment staat voor eeuwig in je geheugen gegrift?
Ik heb al verschillende straffe momenten meegemaakt. Er ontstaat altijd een sterke ervaring als je iets samen met andere mensen maakt, zoals de voorstelling van de Sacre du Printemps voor Dag van de Dans. Die groepsimprovisaties waren fantastisch: daardoor kom ik als danser helemaal in het moment, in een soort bewustzijn waarin al mijn zintuigen op scherp staan. Ook kleinere momenten kunnen soms lang blijven nazinderen! Tijdens de LUX-reeksen hedendaagse dans gebeurt het vaak dat ik nog een hele tijd nadien met een bepaalde cursusdag of oefening in mijn hoofd blijf rondlopen.

/ Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Inspiratie is voor mij iets heel onvatbaar: ik kan dat zeker niet zomaar oproepen of aanzetten. Ik denk dat je eigenlijk constant je eigen vat met inspiratie vult door te kijken naar de wereld, naar mensen, naar dieren, naar kunst. Plots is er een moment waarop iemand iets opmerkelijks zegt, je een bepaale zin leest of een opvallend beeld ziet. Dan gaan de inspiratiesluizen bij mij open en kan ik het ook niet tegenhouden.

/ Wat is de beste tip die je tijdens de cursus al kreeg?
Lachen brengt je terug in je lichaam. Nuttig voor dansers, maar ook goed voor in het dagelijks leven. Als je even niet meer weet waar je staat, letterlijk of figuurlijk, probeer dan te glimlachen.

/ Welke cursus ligt een eind uit je comfortzone maar zou je stiekem toch eens willen volgen?
Ik zou wel graag eens een zangcursus volgen, maar ik denk eigenlijk dat anderen dan uit hun comfortzone gaan geraken … Maar misschien kom ik wel in aanmerking voor de cursus natuurstem?

Datum bericht di 15 december '20