Methodiek

KUNSTWERKEN FYSIEK INTERPRETEREN

Tijdens de crossover cursus "Performance art in de Verbeke Foundation" liet een groep deelnemers met theatrale, dansante en/of beeldende achtergrond zich een dag lang inspireren door de kunstwerken en de site, door de realiteit en de verbeelding. In deze blogpost zoomen we in op een oefening rond het werk El Santo Secreto van Benoit Christiaens.

036 M2 3784 cl

El Santo Secreto is een kunstwerk van Benoit Christiaens. Het vlot is gecreëerd uit samengebonden roestig afval en recyclage-onderdelen. Alles met brute werkkracht. Het hele ding is in evenwicht gebracht en ondersteund met gevonden spullen. Het ene ding houdt het andere recht en omgekeerd. Als je rekkers of touwen weghaalt, stuikt het geheel in elkaar. De materialen zijn allen gedoemd om te functioneren als deel van het geheel.

We kijken samen naar het vlot en benoemen de materialen en systemen die verbinden. We zien fietsbanden, tractorwielen, motorkap, scheepstouw, hout, rubber, landbouwwerktuigen … die zijn samengebonden, opgehangen, gestut, ingeklemd, geplet, overkapt, in elkaar gehaakt.

Jezelf klemmen en verbinden

Neem een stoffen ring (geknipte lus uit T-shirt). Kruip erin. Zoek uit hoe je je eigen lichaam in een hang-, rek- en klemvorm kan zetten met deze stof. Hoe zorg je dat je weinig inspanning moet doen om te blijven hangen in deze vorm? Klem je hoofd, armen, voeten en romp door te verbinden, erdoor te gaan en te draaien en jezelf ertussen te wringen.

In duo hangen en elkaar in evenwicht houden

De ene heeft de lus aan een lichaamsdeel verbonden, de andere voegt zich erbij, neemt een nieuwe lus en speelt mee met het inhaken, klemmen en verbinden tot er geen mogelijkheid meer is om verder te werken, tot het geheel van hang- strek- en knoopvormen een (lichamelijke) vorm wordt die zichzelf in evenwicht houdt.

Labiel stabiel

Twee makers. De rest van de groep staat klaar om deel uit te maken van een hang-, steun-, stut- en verbindconstructie. Eén iemand staat in onevenwicht (vanuit de scharnieren van het lichaam), de groep lost het onevenwicht op door middel van verbinding met materiaal (touw, rubber, doek, lint, plastic, kleding).

Zo komt er telkens een deelnemer bij die een nieuw onevenwicht inbrengt, de maker lost dit op met materiaal en lichaamsdelen. De lichamen komen samen tot een organisch geheel dat zichzelf recht houdt. Ga zo ver als mogelijk! Welke minimale beweging zet het zoeken naar evenwicht in gang?

Datum bericht do 13 juni '24