Waar
WISPER Gent
Dok Noord 4D 001
9000 Gent
Taal en begeleiding Nederlands
We kijken in eerste instantie naar de relatie tussen een kunstwerk en een beeldende les. Een logische keuze om een kunstwerk te gebruiken is bijvoorbeeld een materiaal-technisch proces: het kunstwerk wordt dan ingezet om technische vaardigheden te ontwikkelen. Of de uiterlijke verschijningsvorm, de morfologie (kleur, diepte, compositie) geeft aanleiding om met een beeldend begrip aan de slag te gaan. Een kunstwerk kan verder een inhoudelijke drager zijn - via middeleeuwse miniaturen spreken over de liefde, via schilderkunst de evolutie van vaatwerk doorheen de geschiedenis onderzoeken ...
Daarnaast verdiepen we ons in manieren waarop deelnemers verbinding kunnen aangaan met een kunstwerk. Doe je het via het web, via boeken, postkaarten, een echt fysiek meegebracht kunstwerk, een museumbezoek? En welke vragen stel je opdat de deelnemers zelf ontdekken? Hoe train je observatievaardigheden in de groep, hoe lok je alternatieve interpretaties uit, hoe zet je aan tot zelfreflectie vanuit een kunstwerk? En wat is jouw rol als begeleider bij dat alles?
Je ondervindt aan den lijve hoe het kunstwerk aanleiding geeft tot actieve maakopdrachten die verder gaan dan 'in de stijl van'. Je bent daarbij wisselend leraar en leerling, al makend, experimenterend, sprekend en luisterend in groep.
Na deze dag heb je heel wat handvaten en werkvormen ervaren om kunstwerken intensief en doelgericht in te schakelen in je beeldende lessen.
+++
VROEGBOEKACTIE: wie op tijd inschrijft, brengt gratis een collega mee:
WISPER Gent ligt op de Dok Noord site. Lees zeker vooraf de info op onze Dok Noord pagina want het kan nogal een doolhof lijken wanneer je hier voor het eerst komt!