© An Engelen

Tussen objectief en subjectief: een fotografisch verhaal vertellen

Start wo 7 juni '23
10:00 - 13:00

3 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 84
Alle tarieven

Waar WISPER Gent
Dok Noord 4D 001
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Nederlands

Elke foto - ook een documentair beeld - bevat een verhaal. Een 100% objectieve weergave van de werkelijkheid is onmogelijk: de keuzes die je als fotograaf maakt (voor, tijdens én na het afdrukken) vertellen altijd íets over hoe jij de werkelijkheid ziet.

In deze cursus gaan we bewust spelen met dat gegeven en het documentaire karakter van foto's opzettelijk verdraaien. Door bepaalde zaken weg te laten uit het beeldkader, door te spelen met de volgorde van beelden, door een onverwachte samenvoeging van beelden en door in te zoomen. De reeks foto's die zo ontstaat wordt dan een visuele constructie en speelt in op de verbeelding van wie ernaar kijkt: het wordt een reeks met een verhaal - een verhaal dat jij bewust gestuurd hebt.

We fotograferen tijdens deze cursus zowel buiten als binnen in het gebouw en werken met eenvoudige prints in het atelier. Hoe interpreteer jij de werkelijkheid en hoe vertaal je dat in een beeldverhaal? Hoe beïnvloedt de selectie, sequentie en combinatie van beelden wat ze samen vertellen? Hoe (on)leesbaar wordt jouw reeks? Hoe open blijft jouw verhaal? Hoe lezen anderen wat je maakte?

Praktisch

Breng je eigen smartphone, reflexcamera of systeemcamera mee. Je kan met je eigen laptop werken als je die hebt. Je kan ook een Macbook gebruiken van WISPER, geef in dat geval een seintje aan sophie@wisper.be.

Voorkennis

Niveau X: voor iedereen die zelfstandig kan werken met de tools van de eigen smartphone, reflexcamera of systeemcamera. Er worden geen technische vaardigheden geoefend.

Sessies

 • wo 7 juni '23
  10:00 - 13:00
  WISPER Gent - Beeldatelier
 • wo 14 juni '23
  10:00 - 13:00
  WISPER Gent - Beeldatelier
 • wo 21 juni '23
  10:00 - 13:00
  WISPER Gent - Beeldatelier

Locatie(s)

 • WISPER Gent Dok Noord 4D 001
  9000 Gent Toon op kaart

  WISPER Gent ligt op de Dok Noord site. Lees zeker vooraf de info op onze Dok Noord pagina want het kan nogal een doolhof lijken wanneer je hier voor het eerst komt!

Prijs

 • Plustarief
  € 92 Met een paar euro extra maak je WISPER mee betaalbaar voor iedereen
 • Standaardtarief
  € 84 Dekt de kosten van je cursus
 • Reductietarief
  € 67 Voor wie het wat minder breed heeft
 • Kansentarief UITPAS Gent
  € 17 (max. 6 deelnames / jaar) enkel voor inwoners stad Gent

Begeleiding

Cato Van Rijckeghem

Cato studeerde fotografie aan het KASK. Ze blijft zoeken naar haar persoonlijke manier om…
Meer over Cato Van Rijckeghem