© Pamela Singh, Chipko Tree Huggers of the Himalayas #4, 1994, Courtesy SepiaEYE

RE/SISTERS: fotografiespecial rond gender & ecologie

Start za 29 juni '24
10:00 - 17:00

4 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 197
Alle tarieven

Waar FOMU
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Nederlands

Voor deze cursus laten we ons inspireren door de expo RE/SISTERS in het Antwerpse fotomuseum (FOMU). Deze omvangrijke groepstentoonstelling onderzoekt de relatie tussen gender en ecologie en legt de nadruk op de systemische verbanden tussen de onderdrukking van vrouwen en de verloedering van onze planeet. Als deze thematiek je nauw aan het hart ligt en je deze zomer graag een fotoproject hierover wilt ontwikkelen, dan is deze cursus perfect voor jou!

De reeks bestaat uit vier bijeenkomsten tussen 29 juni en 8 september. Daartussen werk je zelfstandig thuis. Het fotograferen voor het project gebeurt dus niet tijdens de cursus: hiervoor moet je zelf de tijd en context organiseren tijdens de zomermaanden.

Sessie 1 - 29 juni:

op de eerste dag bezoeken we samen uitgebreid de tentoonstelling, waarbij we het werk van de ca. 50 deelnemende fotografen en videografen bekijken, bevragen en onderzoeken.

Sessie 2 - 30 juni:

dag twee gaat door in het WISPER foto-atelier in Gent, waar we ons verder verdiepen in de methodes, strategieën en beeldtaal die we zagen in het werk van de RE/SISTERS kunstenaars. We zoeken naar linken met jouw eigenheid als persoon en fotograaf en jij kiest een eigen focus om in de zomer rond te werken. De nadruk kan liggen op ongelijkheid, feminisme, ecologie of hun snijvlakken.

Sessie 3 - 27 juli:

we zien elkaar in een online zoomsessie om even beelden en ideeën uit te wisselen zodat je na gerichte feedback en inspiratie uit het werk van de anderen je project verder kan uitdiepen.

Sessie 4 - 8 september:

we sluiten af met een laatste sessie in het foto-atelier waarbij we ons richten op de selectie en presentatie van je project. We onderzoeken de invloed van formaat, tekst en positie in de ruimte op je werk. Die dag creëren we een 'dummy' expo, een low-budget tentoonstelling in het atelier, om te leren over de laatste stap in het proces van een fotoproject: afwerking, presentatie en de combinatie met titel en/of tekst. Dit hoeft geen eindpunt te zijn, maar eerder een experiment in exposeren om ervan te leren.

Praktisch

Naar de sessies breng je je laptop/schrift/werkboek mee om in te noteren. Je camera mag thuis blijven: fotograferen doe je tussen de bijeenkomsten door op zelfstandige basis.

Het fotograferen doe je met een camera naar keuze. Dat kan een smartphone, wegwerpcamera, analoge camera of digitaal full- frame toestel zijn.

Voorkennis

Niveau 4: je bent een gevorderde fotograaf met ervaring in het gebruik van het medium op een persoonlijke manier. Fotografie is voor jou een middel om jouw plek in de wereld te bevragen en te onderzoeken.

Verwacht geen sessies over opnametechniek of beeldbewerking. We verwachten dat je zelfstandig je fotografische workflow kunt beheren, van opname tot print. Ongeacht of je werkt met een smartphone, wegwerpcamera, analoog of een digitale full-frame camera, dat maakt op zich niet uit. Belangrijker dan je technische niveau is openheid, nieuwsgierigheid en de goesting om diep te graven.

Sessies

 • za 29 juni '24
  10:00 - 17:00
  FOMU - Fotomuseum
 • zo 30 juni '24
  10:00 - 17:00
  WISPER Gent - Foto-atelier
 • za 27 juli '24
  18:30 - 21:30
  Online - at home / bij jou thuis
 • zo 8 september '24
  10:00 - 17:00
  WISPER Gent - Foto-atelier

Locatie(s)

 • FOMU Waalsekaai 47
  2000 Antwerpen Toon op kaart
 • WISPER Gent Dok Noord 4D 001
  9000 Gent Toon op kaart

  WISPER Gent ligt op de Dok Noord site. Kom op tijd en/of lees zeker vooraf de info op onze Dok Noord pagina want het is even zoeken wanneer je hier voor het eerst komt!

 • Online At home / Bij jou thuis Toon op kaart

  Deze cursus volg je online, van bij jou thuis (of op een andere plek naar keuze met een internetverbinding).

Prijs

 • Plustarief
  € 217 Met een paar euro extra maak je WISPER mee betaalbaar voor iedereen
 • Standaardtarief
  € 197 Dekt de kosten van je cursus
 • Reductietarief
  € 158 Voor wie het wat minder breed heeft
 • Kansentarief UITPAS Gent
  € 39 (max. 6 deelnames / jaar) enkel voor inwoners stad Gent

Begeleiding

Arian Christiaens

Arian Christiaens studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze is freelance…
Meer over Arian Christiaens