© Rudy Carlier

Performance art in Verbeke Foundation

Start vr 1 juli '22
11:00 - 18:00

3 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 189
Alle tarieven

Waar Verbeke Foundation
Westakker 1
9190 Kemzeke

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Nederlands

Performance art is de kunstvorm waarbij verschillende kunstdisciplines met elkaar flirten, zich mengen, in elkaar opgaan. Het is de kunstvorm waarbij je eigen lichaam deel uitmaakt van het kunstwerk dat je maakt en toont. Het is ook de kunstvorm die vaak op locatie plaatsvindt en daardoor beïnvloed wordt.

Performance is tot slot een kunstvorm die een ervaring wil opwekken: over iets dat de kunstenaar belangrijk vindt, een gevoel, een idee. Performance art maakte Ulay en Marina Abramovic wereldberoemd. En Andy Warhol maakte van zijn hele leven één grote performance.

Mileen (dans), Liesbet (beeldende kunsten) en Eva (theater) bundelen hun krachten voor deze driedaagse in de fascinerende Verbeke Foundation. De visie van deze private kunstsite sluit naadloos aan bij ons thema en luidt: "Onze tentoonstellingen willen geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren."

We laten ons inspireren door de kunstwerken en de site, door de realiteit en de verbeelding. Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De kunstwerken gaan op hun eigen manier een relatie aan met de natuur in de omgeving: een ingestorte hoogspanningsmast wordt overwoekerd door grassen, een berg runderschedels is met mos bedekt.

Op welke manier kan een groep gemanipuleerde wilgen, de installatie van Will Beckers, je inspireren tot spreken, bewegen en performen? Hoe reageer je op het glazen huis van Jason van der Woude? Hoe speel je mee met de angstaanjagende ruimtelijke sculpturen uit karton, plastic en piepschuim van Maartje Korstanje?

Je krijgt opdrachten waarbij je kunstvormen mengt en je eigen lijf als deel van het kunstwerk inzet. Daarbij maken we ook gebruik van de andere toevallige bezoekers die de omgevingskunst op een bijzondere manier ervaren door toevallig op dat moment daar aanwezig te zijn en meteen publiek worden. Daarnaast gaan we ook dieper in op de inhoud: wat is het dat je je publiek wil laten ervaren? Wat wil je confronteren, in vraag stellen, laten beleven? Wat vind jij eigenlijk belangrijk om te vertellen?

Aangezien we meerdere dagen zullen spenderen op de site, kunnen we stevig doorbomen op opgedane impressies. Inzichten, ervaringen en ideeën brengen we de volgende dag terug de site binnen. We hernemen, we schaven bij, we gooien alles over een nieuwe boeg, we proberen iets op een hele andere manier. Al doende krijgen we inzicht in de keuzes die een antwoord vragen en het effect van elke keuze op ons als performer en de beleving van het publiek.

Verwacht je aan een bijzonder inspirerende, veelkleurige, gedurfde ervaring!

Praktisch

Zorg voor kledij die vuil mag worden en die is aangepast aan het weer (we werken voornamelijk buiten). Breng een hervulbaar flesje water mee.

Deze cursus is niet-residentieel: overnachtingen en maaltijden zijn niet inbegrepen in de prijs. Je brengt dus elke dag je eigen lunch mee. In het museumcafé van Verbeke kan je ook iets drinken en een simpele lunch (soep of croque-monsieur) bestellen.

Wie graag in de buurt overnacht, raden we aan om tijdig iets te boeken. De dichtstbijzijnde camping is https://camping-vlasaard.be, de dichtstbijzijnde hotels vind je in Sint-Niklaas. Op de Verbeke site zelf ligt ook een (weliswaar prijzig) hotel dat tegelijk een kunstwerk is: https://www.uniqhotels.com/casanus

Afspreken om te carpoolen met andere deelnemers kan via www.wisper.be/nl/carpoolforum

Voorkennis

Niveau 2: je hebt bij voorkeur basiservaring met theater, beeld OF dans en hebt geen schrik van onderzoek en experiment.

Sessies

 • vr 1 juli '22
  11:00 - 18:00
  Verbeke Foundation - Openlucht museum
 • za 2 juli '22
  11:00 - 18:00
  Verbeke Foundation - Openlucht museum
 • zo 3 juli '22
  11:00 - 18:00
  Verbeke Foundation - Openlucht museum

Locatie(s)

Prijs

 • Plustarief
  € 208 Met een paar euro extra maak je WISPER mee betaalbaar voor iedereen
 • Standaardtarief
  € 189 Dekt de kosten van je cursus
 • Reductietarief
  € 151 Voor wie het wat minder breed heeft

Begeleiding

Liesbet Verschueren

Liesbet is schilder van opleiding en combineert de functie van stafmedewerker beeldende en…
Meer over Liesbet Verschueren

Eva De Mulder

Eva De Mulder studeerde aan de Toneelacademie van Maastricht. Ze programmeert onze theatercursussen…
Meer over Eva De Mulder

Mileen Borgonjon

Mileen programmeert onze danscursussen in Gent en Antwerpen. Ze voltooide de dansopleiding in…
Meer over Mileen Borgonjon

In samenwerking met