© Wannes Lecompte

Masterweekend: schilderen pur sang

Start za 25 maart '23
10:00 - 17:00

2 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 98
Alle tarieven

Waar OPEK
Vaartkom 4
3000 Leuven

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Nederlands

Je mag de kunst van het schilderen misschien dan wel al onder de knie hebben, uit je eigen patronen breken blijkt vaak een heuse uitdaging. Dit weekend biedt uitkomst! Docent Wannes Lecompte is voor veel Wisperlingen geen onbekende. Als schilder stelt hij zelf voortdurend de dingen in vraag - als docent wakkert hij die houding graag in anderen aan.

We kennen dit weekend geen plan of voorontwerp en improviseren er op los. We vertrekken van een vlek of een lijn en gaan ermee aan de slag. Vormen, kleuren en richtingen worden herhaald, overschilderd en weggekrast. Het is spel van actie en reactie, een ketting van associaties.

Door zo te werken zul je zien dat je andere schilderpatronen en een nieuwe beeldtaal ontdekt. Je kijkt naar het werk van anderen en ziet dingen die jij niet durft - en omgekeerd! Af en toe zet je een stap naar achteren en bekijk je het totaalplaatje. Gaandeweg ontstaan er structuren, stijlen, een werkwijze ... en bekijk je welke richting je inslaat.

Vanaf dan ga je gerichter associëren en maak je scherpere keuzes. Op het eind van de rit ligt er een gelaagd werk dat de status van een schilderij verdient.

Associëren, interpreteren en filosoferen over vorm en inhoud zijn belangrijk onderdelen van deze masterclass. We werken met acryl, inkt, houtskool en krijt.

Zelf zegt Wannes over de insteek van dit weekend: "Als je een lijn wegschildert, is dat een veel consequenter gebaar dan de oorspronkelijke lijn te schilderen. Het begin van het schilderij is eigenlijk van secundair belang, het is wat er gaandeweg met je oorspronkelijke opzet gebeurt waar het om gaat. Ik besef ook steeds meer dat ik niet alleen schilder maar ook kijker ben ten opzichte van mijn werk."

Praktisch

Breng liefst een eigen werkhemd of schort mee. Al het schildermateriaal is aanwezig en in de cursusprijs inbegrepen.
Werk je graag met eigen penselen en/of op doek? Breng dit gerust zelf mee.

Voorkennis

Niveau X: zowel voor beginners met veel experimenteerdrift als voor schilders die al basiservaring of meer hebben. Ben je niet bang om dingen uit te proberen, "mislukkingen" te omarmen en eigen werken opnieuw te hernemen? Dan neem je na dit avontuur ongetwijfeld massa's frisse ideeën en verrassingen mee naar huis!

Sessies

 • za 25 maart '23
  10:00 - 17:00
  OPEK - check bij aankomst / check upon arrival
 • zo 26 maart '23
  10:00 - 17:00
  OPEK - check bij aankomst / check upon arrival

Locatie(s)

 • OPEK Vaartkom 4
  3000 Leuven Toon op kaart

  Op www.opek.be vind je meer info over de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Bij de eerste sessie word je onthaald door iemand van WISPER die je vertelt waar in/rond het gebouw je precies moet zijn.

  Goed om weten als je hier een hele dag cursus volgt: voor de middagpauze kan je zelf een lunch meebrengen, ter plaatse iets bestellen in Café Entrepot of iets kopen in de Lidl om de hoek.

Prijs

Begeleiding

Wannes Lecompte

Wannes Lecompte (°1979 in Etterbeek, woont en werkt in Brussel) schildert om de schilderkunst in…
Meer over Wannes Lecompte