© Maria Oswalt

Masterclass: het artistiek potentieel van fotoarchieven

Start za 17 december '22
10:00 - 17:00

2 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 106
Alle tarieven

Waar WISPER Gent
Dok Noord 4D 001
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Nederlands

Fotoarchieven zijn vaak een bron van herinneringen, ontmoetingen en personen uit een verleden. Ze dragen verhalen met zich mee of toch het verhaal dat destijds werd gefabriceerd. Dit masterweekend neemt Arian je mee om fotoarchieven als de bron te zien van een artistiek fotoproject.

Hoe kan je beelden uit een verleden herinterpreteren met de blik van nu? We kunnen er een nieuw fictief verhaal mee maken. Nieuwe beeldcombinaties vormen en nieuwe betekenissen geven. Het wordt een verkenning langs beeldsequenties met archiefbeelden, crops en collages. Of we isoleren een beeld uit het archief en halen het uit de originele context, isoleren, vergroten uit,... We ontdekken poëtische ontmoetingen. We zien de gefotografeerde mensen als fictieve karakters om uit te spelen in ons fictief verhaal.

Uit oude beeldarchieven kunnen we ook een groter maatschappelijk verhaal distilleren. We analyseren de blik op ‘de ander’. We zoeken uit of we archivale beelden kunnen combineren met beelden van nu of beelden uit een heel andere context, om zo gelaagdheid aan te brengen in tijd en betekenis. Arian neemt je dit weekend met gerichte oefeningen mee in het potentieel van fotoarchieven voor het opbouwen van je artistieke fotoreeks.

Praktisch

Breng eigen geprint en digitaal archiefmateriaal mee. Ook found footage, oude tijdschriften en foto-albums zijn welkom. Voor de start van de cursus ontvang je nog een herinneringsmail met een oproep voor het verzamelen van archiefmateriaal. Breng ook je fotocamera mee en je laptop. Indien je geen laptop ter beschikking hebt, geef dan een seintje aan sara.lamens@wisper.be zodat we een WISPER laptop voor je kunnen reserveren.

Voorkennis

Niveau 3: voor gevorderden. Deze cursussen focussen extra op experiment, uitwisseling en inspiratie om je eigen beeldtaal als fotograaf steeds verder uit te bouwen.

Sessies

 • za 17 december '22
  10:00 - 17:00
  WISPER Gent - Beeldatelier
 • za 14 januari '23
  10:00 - 17:00
  WISPER Gent - Beeldatelier

Locatie(s)

 • WISPER Gent Dok Noord 4D 001
  9000 Gent Toon op kaart

  WISPER Gent ligt op de Dok Noord site. Lees zeker vooraf de info op onze Dok Noord pagina want het kan nogal een doolhof lijken wanneer je hier voor het eerst komt!

Prijs

 • Plustarief
  € 117 Met een paar euro extra maak je WISPER mee betaalbaar voor iedereen
 • Standaardtarief
  € 106 Dekt de kosten van je cursus
 • Reductietarief
  € 85 Voor wie het wat minder breed heeft
 • Kansentarief UITPAS Gent
  € 21 (max. 6 deelnames / jaar) enkel voor inwoners stad Gent

Begeleiding

Arian Christiaens

Arian Christiaens studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze is freelance…
Meer over Arian Christiaens