Waar
Station Aalst
Stationsplein 9
9300 Aalst
Taal en begeleiding Nederlands
Feest! Wij mensen houden ervan, zweren erbij en creëren er tradities rond die dan van generatie op generatie worden doorgegeven.
Hoog tijd voor ons als fotografen On the road om onze blik en camera te richten op diverse tradities, met bijzondere aandacht voor de 'homo ludens' — de spelende (feestende?) mens.
We starten in Geraardsbergen op een vroegmiddeleeuws dubbelfeest, waar de start van het nieuwe jaar wordt gevierd. Tijdens de krakelingenstoet worden krakelingen van de Oudenberg gegooid. De inwoners van Geraardsbergen ontsteken er het symbolische vuur en brengen de toeschouwers met fakkels terug naar de stad beneden. Zo verwelkomen ze symbolisch het licht van de lente.
Onze volgende stop is de Zondagsstoet in Aalst, de hoogmis van de parodie op de actualiteit. Hier wordt de lokale en (inter-)nationale politiek op speelse en satirische wijze op de korrel genomen. Carnaval, oorspronkelijk bedoeld om de lente en het begin van de vasten te vieren, staat symbool voor de omkering van de winter naar de lente. Iedereen, van straatveger tot advocaat, mag zijn zegje doen en een andere rol aannemen.
Op paasmaandag bezoeken we Hakendover, een dorp nabij Tienen. Na de kerkelijke viering trekt de processie door het dorp. Spectaculair is de stormloop van de Tiense Berg. Honderden paarden galopperen om zo opnieuw ‘ het leven terug in de aarde te trappelen’.
Camera’s op ‘burst’ stand en daveren!
Ook de LGBTQIA+ gemeenschap kent sinds de jaren ’70 haar eigen traditie, de Pride, een optocht met een feestelijk én activistisch karakter. Op 17 mei gaan we naar de Brussels Pride. 17 mei is de Internationale Dag tegen homo-, lesbo-, bi-, intersekse- en transfobie (IDAHOBIT). Wereldwijd wordt die dag aandacht gevraagd voor het bestrijden van discriminatie en geweld op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. Tijdens de Brussels Pride vieren we onder de regenboogvlag de diversiteit van seksuele oriëntatie, gender en sekse.
Voor onze voorlaatste sessie steken we de taalgrens over naar het minder bekende Marches de l’Entre-Sambre-et-Meuse. Hier volgen we een processie met de relieken van de patroonheilige van de gemeente. Begeleid door schutterijen die traditionele uniformen dragen uit de Napoleontische tijden waan je je even in het Waterloo van toen.
Tot slot komen we samen in het fotoatelier in Gent voor een laatste sessie. Hier maken we een finale selectie van jouw ‘homo ludens’ verhaal, bepalen het ritme en de sfeer van je boekje, en bespreken de beste manier om het te printen.
WISPER Gent ligt op de Dok Noord site. Kom op tijd en/of lees zeker vooraf de info op onze Dok Noord pagina want het is even zoeken wanneer je hier voor het eerst komt!