© Rudy Carlier

Contact improvisation: the kinetic potential of the zone of contact

Start di 2 juli '24
14:00 - 18:00

3 sessies

Prijs

Standaardtarief: € 98
Alle tarieven

Waar Danspunt
Dok Noord Sint-Salvatorstraat 18 001A
9000 GENT

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Engels

In contactimprovisatie bestaat er een concept dat we "rolling point of contact" noemen: 'het contactpunt rollend verleggen'. Vaak voegen we daar ook de opties "sliding" of "brushing" en "skipping" aan toe.

Wanneer we inzoomen op de kinetische mogelijkheden van de 'point of contact', de contactzone, dan merken we dat er veel meer mogelijke manieren van voortbewegen bestaan. Meer dan enkel 'rolling, sliding and skipping'. Een variëteit aan mogelijkheden die we kunnen inzetten om onze dansen en improvisaties rijker te maken.

Sommige manieren hebben eerder een compositorische kwaliteit. Andere voegen een eerder sensoriële laag toe, nodigen uit tot speelsheid of brengen ons eerder in een poëtische staat.

In deze workshop onderzoeken en oefenen we 12 verschillende manieren om "the zone of contact" te bewegen. We krijgen een goed beeld van elk van deze manieren, krijgen ook zicht op onze voorkeuren en gewoontes en integreren nieuwe mogelijkheden. We vinden onze dans opnieuw uit en raken geïnspireerd door de intrinsieke eigenschappen van elke vorm, door het contact en door de bewegingskwaliteiten.

OVER CONTACTIMPROVISATIE (CI):

Contactimprovisatie (CI) vindt haar roots in het begin van de jaren zeventig. Het is een rijke wereld, een speelveld, een laboratorium, een poëtisch universum. Het fysieke basisprincipe is spelen vanuit ons bewegingsinstinct, onze bewegingsmogelijkheden openen terwijl we contact en gewicht delen met een of meerdere partner(s). Ongeacht hoe klein, subtiel, zacht of groot acrobatisch de bewegingen ook zijn, het draait allemaal om luisteren, beschikbaar zijn en (re)ageren. In tegenstelling tot andere partnerdansen blijven we niet alleen verticaal. We bewegen samen door de ruimteniveaus, richtingen, upside down en all around, van en naar de vloer. Ondersteunen en gesteund worden, dragen en gedragen worden. Geen vaste passen, maar bewegingsprincipes en diep actief luisteren, aanwezig zijn. Voordat we het weten, bewonen we onze unieke dans in dat moment.

Praktisch

Draag kledij waarin je gemakkelijk kan bewegen. Breng een paar zachte knielappen mee en een flesje water voor tussendoor. Deze cursus wordt in het Engels gegeven.

Drankje voor of na je cursus? Bijkomen, bijpraten? Tijdens de Gentse zomerweek is de WISPER-bar open op dinsdag 2 juli, woensdag 3 juli en donderdag 4 juli van 17u tot 22u!

Voorkennis

Niveau X: deze cursus is boeiend voor mensen zowel met meer als met minder ervaring in CI. Een basisnotie en -ervaring is echter wel aangewezen.

Sessies

 • di 2 juli '24
  14:00 - 18:00
  Danspunt - Studio 1
 • wo 3 juli '24
  14:00 - 18:00
  Danspunt - Studio 1
 • do 4 juli '24
  14:00 - 18:00
  Danspunt - Studio 1

Locatie(s)

 • Danspunt Dok Noord Sint-Salvatorstraat 18 001A
  9000 GENT Toon op kaart

  WISPER heeft verschillende cursuslocaties op DOK Noord, waaronder de dansstudio's van Danspunt. Is het de eerste keer dat je er komt? Dan is het zeker geen overbodige luxe om even de wegwijzer-info op www.wisper.be/doknoord te lezen, je loopt hier gemakkelijk verloren.

Prijs

 • Plustarief
  € 108 Met een paar euro extra maak je WISPER mee betaalbaar voor iedereen
 • Standaardtarief
  € 98 Dekt de kosten van je cursus
 • Reductietarief
  € 78 Voor wie het wat minder breed heeft
 • Kansentarief UITPAS Gent
  € 20 (max. 6 deelnames / jaar) enkel voor inwoners stad Gent

Begeleiding

Ralf Jaroschinski

Ralf Jaroschinski, geboren in Zuid-Duitsland en getogen in Rio de Janeiro, studeerde af als…
Meer over Ralf Jaroschinski