WISPERpro - Muziekverhalen en zang voor groepen

Code: 
19EVM783W
Inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk. tot 2019-02-10
Beschrijving

Muziek maken met groepen: een wereld van mogelijkheden. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek, fantasie en humor. Daarop inspelen met muziek en zang is een dankbaar gegeven. Kinderen, jongeren, (anderstalige) volwassenen, families: muziek verbindt. Tijdens deze cursus overlopen we muzikale bouwstenen in verschillende contexten:

 1. Manieren om een lied gevoelsmatig aan te leren
  • maatsoorten en ritmische figuren (d.m.v. bewegingen & woorden)
  • tonaliteit en meerstemmigheid
  • samenzang: letten op elkaar en ieders positie in het lied
  • het plezier in musiceren en zingen optimaliseren
 2. Inlevingsvermogen en expressie stimuleren
 3. Gerichte improvisatie binnen liedstructuren
 4. Stem en geluid: persoonlijkheid verklanken
 5. Zangtechniek op maat
 6. Songwriting voor alle leeftijden
 7. Opnames (met Audacity; open software)
 8. Muziek in functie van projecten en thema’s
  • nummers componeren die aansluiten bij een (klas)thema
  • verklanken van een verhaal met stem en gebruiksvoorwerpen
  • externe inspiratiebronnen integreren: kinderboeken, actualiteit, tentoonstelling, theater ... 

Tijdens de eerste sessie krijg je allerlei input over het maken van muziek- en zanglessen. De focus ligt op stem en ritme. Op de tweede sessie krijgt iedereen de kans om een idee uit te proberen. Door middel van feedback buigen we eventuele moeilijkheden om tot mogelijkheden. Hoe kan je een bepaalde oefening aanpassen zodat deze voor elke leeftijdscategorie bruikbaar is? Hoe ga je om met diversiteit binnen groepen? Anderstaligen? Hoe transformeer je een idee tot een bruikbaar en concreet stappenplan?

Tussendoor test je oefeningen en ideeën uit in je eigen praktijk om dan de derde zondag terug te koppelen. Wat is gelukt? Waar liep het nog stroef en kon je iets verbeteren? Als groep leer je van en door elkaar. 

---

Wist je trouwens dat je gratis een collega mag meebrengen naar elke WISPERpro cursus waarvoor je bent ingeschreven? Vermeld dan de naam van je collega en school/organisatie bij je eigen inschrijving. Schrijf daarna je collega in, kies het tarief 'Gratis PRO deelnemer' en vermeld je eigen naam en school/organisatie opnieuw als opmerking.

Voorkennis
Voor iedereen die kinderen, jongeren en volwassenen op een actieve manier wil laten kennismaken met muziekverhalen en zang: sociaal-cultureel werkers, jeugdwerkers, leerkrachten kleuter/lager/middelbaar onderwijs, muziektherapeuten, zangdocenten, kunsteducatieve begeleiders. Zowel beginnende lesgevers als ervaren begeleiders vinden hun gading in deze cursus, maar een minimumervaring met het begeleiden van groepen is vereist. Bij twijfel, mail indra@wisper.be Een instrument kunnen bespelen is een pluspunt, maar geen vereiste.
Praktische info

Neem pen, papier en je eigen instrument mee.

Sessie(s)
zondag, 10 februari, 2019 - 13:00 tot 17:00
DAMPOORT WISPER GENT - Muzieklokaal
2019-02-10 13:00 2019-02-10 17:00 Europe/Brussels WISPERpro - Muziekverhalen en zang voor groepen . Muziek maken met groepen: een wereld van mogelijkheden. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek, fantasie en humor. Daarop inspelen met muziek en zang is een dankbaar gegeven. Kinderen, jongeren, (... - https://wisper.be/cursus/gent/wisperpro-muziekverhalen-en-zang-voor-groepen
zondag, 24 februari, 2019 - 13:00 tot 17:00
DAMPOORT WISPER GENT - Muzieklokaal
2019-02-24 13:00 2019-02-24 17:00 Europe/Brussels WISPERpro - Muziekverhalen en zang voor groepen . Muziek maken met groepen: een wereld van mogelijkheden. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek, fantasie en humor. Daarop inspelen met muziek en zang is een dankbaar gegeven. Kinderen, jongeren, (... - https://wisper.be/cursus/gent/wisperpro-muziekverhalen-en-zang-voor-groepen
zondag, 17 maart, 2019 - 13:00 tot 17:00
DAMPOORT WISPER GENT - Muzieklokaal
2019-03-17 13:00 2019-03-17 17:00 Europe/Brussels WISPERpro - Muziekverhalen en zang voor groepen . Muziek maken met groepen: een wereld van mogelijkheden. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek, fantasie en humor. Daarop inspelen met muziek en zang is een dankbaar gegeven. Kinderen, jongeren, (... - https://wisper.be/cursus/gent/wisperpro-muziekverhalen-en-zang-voor-groepen
Begeleiding
Prijzen
Standaardprijs
€94,00
-25jaar/ +65jaar / werkzoekend/ 66% invalide
€84,60
Gratis PRO deelnemer
€0,00
Locatie

DAMPOORT WISPER GENT

Dampoortstraat 79A
9000 Gent
België